Miképp vonhatjuk meg a ráksejtek táplálékát?

Alaphelyzetben mindenki testében találhatóak ráksejtek.

(Olvasási idő: 2,2 perc)

 

Miképp vonhatjuk meg a ráksejtek táplálékát? Mi táplálja a ráksejteket?

 

Amikor túlzott mértékben (több milliárd) elszaporodnak a szervezetben, csak akkor válnak kimutathatóvá a szokásos vizsgálatokkal. Kemoterápiás kezelés után a kezelőorvos teszteket végez a ráksejtek számát illetően. Ha a tesztek nem tudják kimutatni a ráksejteket, az nem egyenlő a zéróval, pusztán alaphelyzetet jelent, azaz nem kimutatható mennyiségű ráksejt fordul elő a szervezetben.

Életünk során többször is előfordulhat, hogy a ráksejtek nagyobb mértékben elszaporodnak. Amíg immunrendszerünk kellőképpen dolgozik, addig képes megakadályozni a ráksejtek túlszaporodását. Az immunrendszer elpusztítja az egészséget már veszélyeztető ráksejt burjánzást, elkerülve ezzel a daganatos megbetegedést. Ha daganatot diagnosztizálnak valakinél, akkor az komplex táplálkozási hiányosságokra utal, ami gyengíti az immunrendszerünket.

A betegség eredete lehet környezeti tényező, öröklött (genetikai), helytelen táplálkozás, tápanyag felszívódási zavar, életmódbeli tényező. Ilyenkor az immunrendszer javulásához elengedhetetlen az étrendváltoztatás, étrend kiegészítők bevitele. Genetikai eredetű ok esetében a teljes életmódváltás hozhat pozitív változást. Az immunrendszert a helyes táplálkozással javíthatjuk, tarthatjuk egészségesen. A daganatos megbetegedés elleni küzdelem egyik legfontosabb alappillére, a ráksejtek táplálékának megvonása, a szervezettől azon tápanyagok megvonása, melyekre a ráksejteknek szükségük van a burjánzáshoz.

Mi táplálja a ráksejteket?

A daganat főtápláléka a fehér cukor. Vajon mitől fehér színű? A feldolgozás során használt vegyi anyagoktól. A cukor fogyasztás zéró szintre csökkentésével megvonhatjuk a legfontosabb táplálékot a ráksejtektől.

Az aspartamot (E951, E 962) tartalmazó mesterséges édesítőszerek károsak. A természetben is fellelhető édesítők - valódi méz vagy melasz - kis mennyiségű használata jól tolerálható a szervezetünk számára. További információ a cukrokról

A fehér asztali só feldolgozása során szintén vegyszerek által kap fehér színt. Jobb megoldás a tengeri só, a himalája só vagy parajdi kősó.

A tej a gyomor-bél traktusban fokozza a nyálkatermelődést, ami táplálja a ráksejteket. A tej laktóz (tejcukor) tartalma miatt is daganattápláló. A tej jól helyettesíthető növényi (rizs, szója, kókusz, kesudió ...) alapú italokkal, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és édesítőszert. A tej megvonásával is egy lépéssel közelebb kerülünk a ráksejtek kiéheztetéséhez.

A túlzott húsfogyasztás miatt elsavasodott szervezet szintén elősegíti a ráksejtek szaporodását.

A szervezet lúgosításához sok zöldség fogyasztásra van szükség, akár levek formájában is, teljes kiőrlésű, lehetőleg nem glutén tartalmú gabonafélékre, magvakra, csonthéjasokra. A friss zöldséglében található könnyű felszívódású élő enzimek szükségesek az egészséges sejtek építéséhez. Az enzimek képesek 15 perc alatt eljutni az egészséges sejtekhez. Lehetőleg sok nyers ételt, zöldséget fogyasszunk és a főtt ételek étrendünk 20%-ánál ne legyen több, mert az enzimek már 40 c fokon elpusztulnak.

Sokat tehetünk a lúgosítás érdekében, ha sertés és marha helyett sok halat és kevesebb csirkehúst fogyasztunk. A vágóállatok húsa növekedési hormont, antibiotikumot, akár parazitákat tartalmazhat, ilyen külsőleg bevitt szerekre nincs szüksége szervezetünknek, kifejezetten káros és ártalmas a daganatos betegek számára.

A húsokban lévő fehérje lebontásához nagy mennyiségű emésztőenzimre van szüksége a szervezetnek, ami megterhelő. A bélrendszerben visszamaradt nem megemésztett hús bomlásnak indul, ami méreganyagok lerakódásához vezet. A ráksejtek falát erős fehérjeréteg borítja. A húsevés mérséklésével vagy elhagyásával a szervezetünkben lévő enzimek szabad kapacitáshoz juthatnak. Ez által a ráksejtek falát képesek lesznek lebontani, így az ölősejteknek lehetőségük nyílik ráksejtek elpusztítására.

A magas koffein tartalmú élelmiszerek (kávé, csokoládé, tea) fogyasztása is kerülendő, helyettük a rákellenes hatású zöldtea célszerű.

A napi folyadékbevitelre nagyon oda kell figyelni. Csak ásványvizet, szűrt, tisztított vizet igyunk, mert nincsenek bennük toxinok és nehézfémek, mint a csapvízben. Azonban ha lúgosítás a célunk, ne igyunk desztillált vizet, mert az savas.

Az oxigén is a rák egyik ellenszere, mivel a ráksejtek oxigénszegény környezetben burjánzanak. Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, mely során a mély levegővétel által több oxigénhez jutnak sejtjeink. Ráksejt pusztító hatású az úgynevezett oxigén terápia is.

A mikrohullámú sütőben használt műanyag edényekből zsiradék és hő hatására dioxin szabadul fel, ami az étellel a szervezetbe juthat. A műanyag edény (fólia, zacskó!) helyett üveg és mikrózható kerámia edényt használjunk a félkész ételek esetében is.

 

© Valastyán Krisztina, parokashop.hu